1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Биогоривата вдигат цената на олиото

Биогоривата вдигат цената на олиото

 

Ръстът на цените на слънчогледа и рекордният износ на суровина през последните месеци накараха търговците на дребно да се запасят с олио. Тенденцията от последната седмица потвърдиха представители както на самите търговски обекти, така и на магазините за продажба на едро и борсите. По тяхна информация магазините са започнали да купуват значително по-големи количества в сравнение с предишните седмици.

Едната основна причина за засиленото търсене на олио е ръстът в цените през последните десетина дни в резултат на поскъпването на международните пазари. Вътрешният пазар на олиото реагира на поскъпването на световните пазари и през последните две седмици производителите са увеличили продажните си цени с около 20 ст., обясни председателят на Съюза на производителите на растителни масла Видьо Видев. По думите му алтернативната употреба на слънчогледа за производството на биодизел рязко повиши търсенето му и това е една от причините за нарастването на цените. Докато преди две седмици килограм олио с ДДС е излизало от рафинериите по 1.45-1.50 лв., сега търговците го купуват по 1.70 лв.

По информация на производителите има интерес от европейски компании към суровина от България, която след това да бъде преработена в биодизел. Ситуацията е благоприятна за рафинериите, които през есента купуваха суровината относително скъпо, обясни още Видев. Според него поскъпването се дължи и на неочаквания износ на слънчоглед, който до края на март 2007 г. е достигнал 650 хил. т. За същия период на миналата година зад граница са били реализирани 230 хил. тона. Общо за стопанската 2005-2006 г. е отчетен износ на 420 хил. т маслодайно семе, сочат данните на агростатистиката. Основните пазари са Турция, Пакистан и Испания. Българските заводи изнасят и нерафинирано олио за Македония, Албания и Косово. Борсовите цени на нерафинираното олио са достигнали 760 долара за тон.

Браншовиците не очакват експортът на семе да доведе до дефицит на олио, защото миналото лято е имало значителни преходни остатъци от близо 200 хил. тона слънчоглед. Годишно вътрешният пазар потребява около 160 хил. тона олио, които на този етап били осигурени.

Търсенето на енергийни култури повиши производството и за последните две години площите със слънчоглед и рапица в страната постепенно се увеличиха. През стопанската 2005-2006 г. са добити 930 хил. тона слънчоглед, като за миналата и тази година са близо 950 хил. тона семе. На този етап производителите не се наемат с прогнози за новата реколта. Последните дъждове благоприятстваха развитието на пролетните култури. От земеделското министерство обаче не обясниха колко са засетите със слънчоглед площи./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.