1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брюксел ще обсъди възможността да върне 4,5 млрд. евро на страните членки

Брюксел ще обсъди възможността да върне 4,5 млрд. евро на страните членки

Ако предложението на Еврокомисията бъде одобрено, България ще получи обратно около 13,5 млн. евро

Европейската комисия ще предложи 4,5 милиарда евро да бъдат върнати на страните членки, стана ясно по време на заседание на Комисията за бюджети в Европейския парламент, съобщават от офиса на Ивайло Калфин в Европарламента.
 
Те са спестени от бюджета на ЕС за 2010 г. Излишъкът традиционно се връща на страните, според размера на вноските, които те правят към бюджета на Общността.

Ако предложението на Еврокомисията бъде одобрено, България ще получи обратно около 13,5 млн. евро, тъй като вноската й към общата хазна е около 0,3%. Бюджетната комисия обаче смята да обсъди позиция, с която да поиска парите да бъдат преразпределени към програми, където има недофинансиране.

Излишъкът за миналата е рекордно голям и превишава почти два пъти средните суми през последните години, съобщи председателят на комисията Ален Ламасур.

2,7 млрд. евро от излишъка за 2010 г. е от неусвоени средства, 1,5 млрд. евро от курсови разлики и 1,28 млрд. евро от глоби, наложени на различни компании, заловени в картелни споразумения.
 
"Излишъкът е недопустимо голям и говори за лошо планиране и използване на бюджета в тези трудни времена. По-рационалното решение би било тези пари да не се връщат, а да се използват за допълнителни програми в рамките на ЕС. Очаквам това да е позицията на България в Съвета на ЕС, както и да покаже капацитет да усвои допълнителни средства, ако такива се отпуснат", коментира заместник - председателят на бюджетната комисия Ивайло Калфин.
 
Остатъкът се доближава до цялото финансиране по Плана за възстановяване, който ЕС задели за довършване на големи енергийни проекти и за свързване на енергийните системи, за да намали зависимостта си от външни доставчици на енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.