1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До 2016 г. няма да има млеко- и месопроизводители в България, според земеделец

До 2016 г. няма да има млеко- и месопроизводители в България, според земеделец

Около 700 000 тона краве мляко е произведената квота тази година в България

С нашето краве мляко не можем да нахраним населението. Това каза пред журналисти Господин Господинов – председател на Браншовия съюз на животновъдите в България, предаде  Агенция „Фокус”.

„Около 700 000 тона краве мляко е произведената квота тази година в България. На 7 милиона души население, средно се пада по 100 килограма сурово мляко на човек на година, произведено по БДС".

По думите му животновъдите в България получават само 40% субсидии от ЕС. „До 2016 г. няма да има млекопроизводители и месопроизводители в България.  Според  Господинов тенденцията е да започнем да ядем вносни продукти.

Той обясни, че вносът на сухо мляко и масла е неприятен за българския млекопроизводител. По отношение на млекопреработвателите Господинов коментира, че въведеният стандарт за млякото важи само за българските преработватели. Според него, заради указание на НВМС вносните продукти влизат в България с тяхната си етикетировка на държавата производител.

Господинов участва в инициативата на ЗНС за провеждането на национален референдум за изравняване на земеделските субсидии в ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.