1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Доказано е нарушението с тестовете за болестта луда крава

Доказано е нарушението с тестовете за болестта луда крава

Случаят ще бъде предаден на прокуратурата

Нарушенията на закона при вноса на тест за доказване на болестта луда крава са доказани и случаят ще бъде предаден на прокуратурата. Това обяви зам.-министърът на земеделието Бойко Боев пред комисията по земеделие в парламента, която изслуша доклада на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Кирил Киров след огласената скандална информация преди седмица. Тогава депутатите от "Народен съюз" Борислав Китов и Пламен Кенаров съобщиха, че през април тази година Киров е спрял обществена поръчка по държавната имунопрофилактична програма за говедата и по-късно е сключил договор на стоковата борса за покупката на проби за луда крава от софийската фирма "Сито 92" ЕООД. Тя е вносител на теста, който е произведен от холандската компания "Седидиагностико". Според Китов и Кенаров обаче той не е регистриран, нито разрешен и у нас, и в Холандия, както и в Европейския съюз.

В доклада си, който е бил предоставен в министерството в сряда, Инспекторатът към земеделското ведомство е потвърдил изнесеното от двамата депутати. "НВМС е допуснала внос на тест, за който е знаела, че не е регистриран в България", посочи Бойко Боев. Единственият регистриран тест за диагностициране на болестта луда крава в страната е на френската компания "Био - Рад", който се прилага и в ЕС.

Генералният директор на НВМС Кирил Киров заяви, че не е подписвал удостоверението за вноса от Холандия, тъй като е на този пост от април т. г. По думите му това е направил главният секретар на службата Иван Стриков. "Всички виновни лица са отстранени. Ако аз съм виновен, ще си поема отговорността", каза той.

Киров уточни, че от 2000 г. насам регистрираният тест на френската компания "Био - Рад" е внасян от "Химимпорт" или от консорциум между "Химимпорт" и "Биофарм инженеринг" от Сливен. Той обясни, че е прекратил обществената поръчка, защото не са се явили кандидати и затова покупката е станала през стоковата борса. Според шефа на НВМС пробите на "Седидиагностико" също били надеждни и показвали добри резултати. Освен това по думите му от няколко месеца тестът е одобрен за ползване в ЕС, но все още регистрацията му не е публикувана в бюлетина на Европейската комисия. Очаква се това да стане до средата на декември. "Не сме опитни зайчета, за да използваме тест, който тепърва ще започне да се прилага в ЕС", коментира депутатът от "Народен съюз" Венцислав Върбанов.

Българската компания "Сито 92", която е внесла холандския тест, е собственост на Крачун Крачунов, показва справка в АПИС. Депутатът Борислав Китов твърди, че Крачунов е близък приятел на председателя на парламентарната комисия по земеделие Пламен Моллов. Не познавам този човек, заяви Моллов. Собственикът на фирмата не беше открит за коментар.

Китов каза още, че от юли в страната не се издават протоколи за доказване на луда крава в телешкото и говеждото месо. Той смята, че съществува реална опасност от заразяване на хора, защото месото не е изследвано и освен в българската търговска мрежа, може да попадне и в други държави при износ. Генералният директор на НВМС Кирил Киров успокои, че до момента няма случаи на луда крава в страната, както и регистрирани клинични признаци на болестта по говедата. Депутатът Пламен Кенаров обаче припомни, че един от коварните моменти при тази болест е нейният дълъг инкубационен период, който може да стигне и до 20 години./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.