1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Доц. д-р Павлина Параскова: Лютеницата по стандарт задължително трябва да се прави от българско доматено пюре

Доц. д-р Павлина Параскова: Лютеницата по стандарт задължително трябва да се прави от българско доматено пюре

Истинската лютеница отпреди 1989 г. е съхранена благодарение на домашното производство

На пазара днес няма лютеница, която дори малко да се доближава по качество и вкус до продукта, произвеждан по някогашния държавен стандарт. Това каза директорът на Института за изследване и развитие на храните – Пловдив доц. д-р Павлина Параскова, цитирана от Агенция „Фокус”. Истинската лютеница отпреди 1989 г. е съхранена благодарение на домашното производство.

Според доц. д-р Павлина Параскова лютеницата, за която от  Агенцията по храните искат да въведат стандарт, задължително трябва да е произведена от българско доматено пюре. Такова обаче не се предлага на пазара. Масово днес в произведената лютеница се влага вносно доматено пюре, предимно от Китай. Освен това в България не се прави и пиперково пюре.

Лютеницата е традиционен български продукт. В българските домакинства тя се прави от 150 - 200 години. Индустриалното производство на лютеницата започва в началото на 50-те години на миналия век. Причините са две – тя се отличава с изключително висок здравословен индекс, но в същото време за нейното производство са нужни доста усилия и време.

В резултат на тези две причини се появява първият Българския държавен стандарт (БДС) за лютеница. С излизането на този стандарт и наличието на индустриална технология прави лютеницата масов продукт.

В средата на 80-те години са направени промени в състава на БДС за лютеницата. Появили са се разновидности. Тези изменения обаче само са обогатили продукта. Към лютеницата са добавени различни пюрета – от пипер, чушки, моркови, патладжан. След 1989 г. и преминаването към пазарна икономика БДС за лютеницата логично се отменя. Към настоящия момент лютеница произвеждат много производители. И тъй като те се съобразяват с ниската покупателна способност на потребителите, произвеждат предимно продукти на ниска цена.

Толкова много се е променил вкусът на истинската българска лютеница, че днес повечето ученици дори не го харесват, уточни Параскова, позовавайки се на изследване. Според нея, ако страната ни иска да запази българската лютеница, заедно с производителите и преработвателите на зеленчуци, трябва да се разработи документацията за защитата й като традиционен български продукт пред ЕС. Такъв продукт в момента е Горнооряховският суджук.

Освен в България лютеница се произвежда още и в Македония, в Сърбия и в Гърция. Но има разлики в съдържанието и състава на продукта. Българската лютеница например се отличава не само по състав, но по начин на приготвяне. Всички съставки на българската лютеница се пържат в олио до съдържание на сухо вещество около 65%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.