1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС изостава в борбата за експортните пазари

ЕС изостава в борбата за експортните пазари

Най-големи загуби, в резултат на проливните дъждове, ще понесат немските фермери

Според последните оценки на USDA, ЕС изостава от Съединените щати в борбата за експортните пазари на зърно, които са станали достъпни в резултат на спирането на зърнените потоци от Русия, пише Agrosaveti.com. Според прогнозите на селскостопанския департамент на САЩ, през 2010/11 пазарна година обемът на износа на европейска пшеница ще спадне с 3 милиона тона и ще бъде 21 милиона тона. На първо място, експертите обясняват спада в продажбите с влошаването на качеството на европейското зърно.

Най-големи загуби, в резултат на проливните дъждове, ще понесат немските фермери. Германия заедно с Франция, традиционно се считат за производители на висококачествена хлебна пшеница. В средата на август, в разгара на жътвената кампания 10,5% от пшеницата в немските полета остана несъбрана, а съдържанието на протеини в останалата част от зърното е много под нивото, на което са свикнали местните фермери.

Според един от последните доклади на USDA, ЕС има много конкуренти на световния пазар на пшеница, като прогнозите за другите страни са много по-положителни. Например, сред най-опасните противници на ЕС е САЩ, експортния потенциал на които е 34 милиона тона (+1,4 млн. тона) и Канада, която е готова да достави на чуждите пазари 17,5 милиона тона пшеница (+2 милиона тона).

Всъщност, последните данни от различни статистическите служби показват, че до края на август - началото на септември е най-успешният период за износ на американска пшеница. За седмицата преди 2 септември, САЩ са изнесли 1,2 милиона тона пшеница, в това число 450 хиляди тона в Египет, който от около три години предпочита да внася зърно предимно от Русия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.