1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС може да намали квотите за захар с 2.5 млн. тона

ЕС може да намали квотите за захар с 2.5 млн. тона

 

Европейският съюз (ЕС) може да намали производствените квоти за захар за 2006-2007 г. с 2.5 млн. тона, заяви комисарят по земеделските въпроси Мариан Фишер Боел.  Понижението се налага поради огромния излишък от стоката.

По време на срещата на земеделските министри Боел заяви, че все още се обсъжда с колко точно да бъдат намалени квотите, но най-вероятно понижението ще бъде с 2.5 млн. тона. В момента производствената квота за захарта в ЕС е около 17.4 млн. тона.

Окончателното решение ще бъде взето най-късно на 2 март. Според представители на Европейската комисия квотата ще бъда разпределена между членовете на съюза съгласно традиционния коефициент, по който са изчислявани досега, както и линейно съгласно новите регулации. Така на практика разпределението ще зависи от т.нар. Б-квота на всяка страна. По този начин най-силно засегнати ще бъдат страни като Германия и Франция, които са и най-силно зависими от субсидиите.

На практика политиката на ЕС в сектора не се е променила съществено от края на 60-те години, въпреки че многократно беше критикувана, че е в ущърб на търговията и вреди на производителите от третия свят.

Предложението на ЕК доведе до рязък спад на ценните книжа на европейските производители на захар и предизвика недоволството както на компаниите, така и на купувачи, според които промяната е прекалено сурова и ще доведе до сериозно съкращаване на работната сила.

В същото време фючърсите върху бялата захар скочиха в началото на месеца със 7.5%, достигайки до най-високите си стойности за повече от 15 години. Поскъпването на суровината беше причинено от спекулативни покупки, недостатъчни доставки, както и новината, че Бразилия ще отделя повече захарна тръстика, за да произвежда етанол, който е по-евтината алтернатива на петрола. На лондонската LIFFE фючърсите на захарта вчера се котираха на ниво от 438 долара за тон./dnevnik.bg

 

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.