1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС с минус 2% при вноса и износа на аграрни продукти

ЕС с минус 2% при вноса и износа на аграрни продукти

Вносът от Украйна продължава четвъртия си месец на растеж

Както износът, така и вносът на селскостопански продукти от Европейския съюз отчитат лек спад през юли тази година, показва поредният месечен доклад за търговията, публикуван от Европейската комисия. Въпреки че стойността на износа е намаляла с 2% в сравнение с юни и понастоящем възлиза на 19 милиарда евро, тя остава значително по-висока в сравнение с миналата година. 
Вносът също е намалял с 2 на сто, достигайки 14 милиарда евро. Търговският баланс остава стабилен на положителните 5 милиарда евро. Въпреки спада в общите стойности на износа, експортът от ЕС на зърнени култури, най-вече пшеница и ечемик, се е увеличил - в Близкия изток и Северна Африка. Най-голям ръст е отчетен при пшеницата, от която през юли са експортирани два милиона тона за тези региони, което е увеличение с 300 % в сравнение с юли миналата година. Общият износ достигна 3 милиона тона, т.е. със 74 на сто повече, отколкото през същия месец на 2021.
 
По-слаби с 15% са доставките на плодове и ядки, а при зеленчуците има минус 10 на сто. Износът на маслини и маслиново масло е намалял с 14%, поради спада на износа за САЩ.
Експортът на хранителни продукти от Съюза от началото на годината до юли достигна 127 милиарда евро, което е с 14 на сто над същия период на миналата година. Така ЕС остава най-големият износител на селскостопански продукти в света.
 
Вносът от Украйна продължава четвъртия си месец на растеж след въвеждането на временната либерализация на търговията и подобряването на функционирането на коридорите за солидарност. Импортът от основни търговски партньори като Бразилия и Съединените щати също се е увеличил, по-специално за царевица и соя. Спад с 18 до 24% има при доставките на грозде, слънчогледово семе и банани. Общият внос от началото на годината до юли достигна 96 милиарда евро, което е с 33% над същия период на миналата година.
 
В своя месечен доклад Комисията обръща и внимание на търговските потоци между ЕС и Обединеното кралство. През 2021 година общият обмен на селскостопански продукти достигна 54 милиарда евро. През първите 7 месеца на тази година е отчетен ръст с 21% до 35 милиарда евро, а търговският баланс на ЕС с Обединеното кралство е положителен — 18 милиарда евро от януари до юли 2022 година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.