1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС с рекорден износ през март 2023 г.

ЕС с рекорден износ през март 2023 г.

Най-голям ръст има при зърнените заготовки

След възстановяването на износа през февруари, външната търговия със селскостопански храни в Европейския съюз продължи да напредва със значително увеличение на износа през март. Това доведе до търговски излишък от 7 милиарда евро, което представлява увеличение от 28% на месечна база и достига най-високото си ниво за последните три години. 
 
През март тази година износът достигна 21,5 милиарда евро, което е 16 на сто увеличение в сравнение с февруари и 14% по-високо от март 2022. Вносът също се е увеличил след три месеца, достигайки 14,6 милиарда евро. Това са основните констатации от последния месечен доклад за търговията със селскостопански храни, публикуван от Европейската комисия.
 
През месец март имаше значителен ръст на износа, като за първото тримесечие стойността на експорта достигна 58,2 милиарда евро. Това представлява увеличение с 13% в сравнение със същия период на 2022 година, като почти всички продуктови категории отчитат по-високи стойности. Най-голям ръст има при зърнените заготовки и мелничарските продукти с плюс 1,2 милиарда, заготовки от плодове, ядки и зеленчуци с плюс 698 милиона както и млечни продукти с  плюс 634 милиона.
 
Трите водещи дестинации за износ на храни са Обединеното кралство, Съединените щати и Китай. С увеличение от 41% се отчита експортът за Турция, както и за Саудитска Арабия с ръст от 40 на сто. 
След сезонен тримесечен спад през март 2023 година вносът на храни в ЕС отново започна да се увеличава, нараствайки с 10% на месечна база. Това доведе до възстановяване до месечна стойност от 14,6 милиарда евро. Най-голям растеж има при импорта от Украйна, Канада и Обединеното кралство, докато вносът от Русия беше с 44 на сто под нивото си от 2022 година.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.