1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европа забранява всичко пилешко от България от 16 февруари

Европа забранява всичко пилешко от България от 16 февруари

5000 кокошки от Гърция изклани в Плевен

 
В понеделник от Гърция са внесени 5 000 живи кокошки, които са изклани в Плевен, алармираха на среща с областния управител на Добрич птицевъди вчера. "Заради "нюкасълска болест" в Петрич затвориха границата, а сега се разрешава внос на живи животни при установен птичи грип в Гърция", коментира управителят на "Яйца и птици -Зора" в с. Дончево Иван Иванов. За това лично той е предупредил шефа на НВМС доц. Жеко Байчев.
 
Заради създадената психоза на пазара, производството на птичи продукти в България е намаляло с 40-50 на сто, стана ясно на срещата. В складовете залежават 10 млн. тона птиче месо и 20 млн. яйца. Ако вирусът бъде обявен и у нас, в четвъртък ще бъдат затворени границите. Държавата незабавно да спре вноса на пилета, яйца, яйчени продукти и живи кокошки, настояват птицевъдите. Те са намалили цената на яйцето на 6-7 стотинки с ДДС, до 2 лева на килограм пък падна цената на пилетата.

Междувременно изследване на НЦИОМ показва, че 26,8 % от хората са консумирали по-малко пилешко месо и продукти и с 20 % по-малко яйца през последния месец.
 
Ако се стигне до умъртвяване на домашни птици заради птичи грип, стопаните им ще бъдат обезщетени двойно, обяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в старозагорското село Оряховица вчера. Щом пазарните цени на пилешкото са паднали два пъти, значи компенсациите ще бъдат двойно повече, поясни министърът. От октомври досега са направени над 8000 проби на птици. Вирусът Н5 е открит при четири лебеда. Според министъра риск има във всички райони, в които са намерени мъртви птици. МВР също да се заеме с охраната на водоемите, поиска Кабил.

В същото време министърът на земеделието на Турция Мехди Екер обвини съседните страни, че не се отнасят отговорно към проблема и не обменят информация за птичия грип на тяхна територия. /monitor.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.