1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фючърсите на нерафинираната захар достигнаха най-високата си цена от близо година

Фючърсите на нерафинираната захар достигнаха най-високата си цена от близо година

Пожар унищожи складове на най-голямото пристанище в Бразилия

Фючърсите на нерафинираната захар достигнаха най-високата си цена от близо година в края на миналата седмица, след като пожар унищожи складове на най-голямото пристанище в Бразилия, която е основен производител и износител на суровината. Според информацията на Bloomberg са пострадали шест депа на бразилския износител Copersucar на пристанището в Сантос и са били унищожени около 180 хил. тона нерафинирана захар. Copersucar е вторият най-голям търговец на захар след щатската Cargill, като през сезона 2011-2012 г. е доставила 5.12 млн. тона от суровината.

Глобални излишъци


След оповестяване на новината захарта с доставка през март поскъпна с 6.1% до 20.16 цента за паунд на ICE борсата в Ню Йорк, което е най-високата стойност от 22 октомври миналата година. По-късно цената спадна до 19.5 цента. Бялата, или рафинирана захар с доставка през декември поскъпна с 1.5% до 513.80 долара за тон на NYSE Liffe борсата в Лондон в петък, като преди това беше достигнала 529.40 долара за тон – най-високото ниво от март, пише ""Капитал Daily".

Пожарът не е единствният фактор, подпомагащ поскъпването. През миналия месец цената на захарта се повиши с 11% - най-бързото поскъпване от юли 2011 г., заради прогнозите за спад на добивите в основните производствени региони в Бразилия. Причина за понижените очаквания са обилните валежи, които ще затруднят събирането на реколтата и транспорта. Въпреки това цените остават с 47% под 30-годишния връх, достигнат преди две години. Тогава Бразилия и Австралия увеличиха рязко производството, което доведе до натрупване на рекордни излишъци от 10 млн. тона през миналия сезон. Според прогнозите на британския търговец Czarnikow Group през този сезон предлагането ще надхвърли търсенето с 2 млн. тона.

Проблеми с доставките

Очакванията са терминалите на Copersucar да станат оперативни след около шест месеца, поради което със сигурност ще има проблеми с доставките през следващата година. Компанията доставя суровина за 47 големи рафинерии, включително Virgolino de Oliveira и Aralco Acucar & Alcool. "Основният проблем е колко дълго складовете и околната инфраструктура на терминалите няма да раборят и колко тежко ще се отрази това спиране на доставките", коментира Кона Хаг, анализатор в британската Macquarie Group. По данни на Bloomberg бразилската фирма е продала рекордните 1.49 млн. през ICE борсата миналия месец, което представлява 83% от фючърсите, търгувани на нюйоркската борса.

В последния ден на миналата седмица на ICE са били сключени 398 659 сделки с нерафинирана захар, което е най-големият дневен обем от януари 2008 г. Търговията със суровината е тройно по-активна от средното за последните 100 дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.