1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Големият интерес обърна цените на нивите от левове в евро

Големият интерес обърна цените на нивите от левове в евро

Земите в Пловдивско и Добричко са най-търсени от инвеститорите

 

Два региона в страната ­ Добричкият и Пловдивският, предизвикват основния интерес на инвеститорите в земеделска земя. Причината за това е възможността в тези части на страната да се развива интензивно земеделие ­ в Добруджа зърнопроизовдство, а в Тракия ­ зеленчукопроизводство.

През последната година на пазара се появиха няколко големи фонда за земя и редица други инвеститори, които купуват на все още ниски цени там, където могат парцели земя и ги комасират. Процесът върви от лятото на 2005 година и през настоящата година ще достигне своя връх, коментират вътрешни хора от фирмите-купувачи на земя.

Първият белег че нещо става в този сегмент е промяната в ценовата политика на продавачите ­ както стана при жилищните имоти преди две-три години, повечето от офертите вече са в евро. До миналата година цена в евро за земеделска земя на практика нямаше. Преглед в архивите на агенциите, специализирали се в този вид продажби показва, че в региона на Каварна например през юни-юли миналата година декар земя III или IV категория се е предлагал по 220-250 лева. Днес офертите "продава" са крайно ограничени, а цените на малкото продавачи тръгват от 170-200 евро на декар. И то за парцели до 30 декара. Над 30 декара парцелите се търгуват по цени по договаряне, което на обикновен език значи на доста по-високи средни стойности.

Подобно е и положението с пазара в Пловдивско и Старозагорско. И тук повечето агенции вече предлагат парцели само в евро, ако има все още цени в лева те са за отдалечени и трудно достъпни села в региона, към които интересът е сравнително малък. В Асеновградско например има цени от 10 до 30 евро за квадратен метър земеделска земя, но ако тя е с добро разположение и може да се използва за търговски цели след съответното застрояване.

Иначе земеделската земя, която се купува за използването и по предназначение струва средно 3-4 евро на квадратен метър. Това са цени за парцели до 10 декара. При по-големите парцели цената е над 5 евро за квадрат. При овощните градини стойността на квадрат скача около и над 10 евро на квадратен метър./monitor.bg

AGRO.BG

     

     

    Абонирайте се
    БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
    за да получавате всеки петък
    най-важната седмична информация.
    За още новини
    харесайте страницата ни във
    FACEBOOK.