1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Гроздоберът в Бургаско приключи успешно

Гроздоберът в Бургаско приключи успешно

Получената продукция е 38 хил. тона

Гроздоберът в Бургаско приключи успешно въпреки неблагоприятните метеорологични условия и валежите. Това съобщи Лидия Станкова, директор на Областна служба по земеделие в Бургас, предаде Агенция "Фокус".

До момента прибраните сортове грозде са от 85 хил. дка от общата площ на засадените лозови масиви, които в областта са 99 хил. дка. Получената продукция е 38 хил. тона. 458 кг oт дка е на този етап средният добив, като от службата по земеделие отчитат и лошите метеорологични условия и дъждовете.

„Тези екстремални условия доведоха до лошо качество при частните стопани. Тези, с по-малки по размери площи, направиха много растителнозащитни мероприятия. Пръсканията стигнаха до 11 на места. Това много увеличава или оскъпява разходите по отглеждането на насаждения и немалка част от частните стопани се отказаха като цяло да прибират продукцията от насажденията,” каза още Станкова.

По думите й неблагоприятните климатични условия няма да доведат до оскъпяване на продукцията. За сравнение тя посочи, че миналогодишният среден добив е бил 548 кг от дка в края на кампанията, т.е със 100 кг повече. „Тези насаждения, които са с над 30-годишна възраст, са 78 хил. дка, а площта на насъжденията е 100 000 дка. По отношение на структурата старите лозови масиви са повече. Вярно е, че винарските изби и заводи създават свои лозя, но преструктурирането на лозовите насаждения трябва да се усети по-масово,” смята Станкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.