1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлебопроизводителите от Добричка област искат БДС за хляба

Хлебопроизводителите от Добричка област искат БДС за хляба

Цената на брашното скочи

„Цената на брашното в момента е изключително висока" - заяви председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов, цитиран от Дарик. Той посочи, че долната граница, от която започва да се търгува брашното е 880 лева за тон, брашното за закуски надхвърля 1000 лева, а най-обикновеното брашно за хляб се очаква да надхвърли 900 - 920 лева за тон.

Малките и средни производители в бранша оцеляват като намаляват заплатите на работниците и съкращават заетите в производството." Това са единствените ни резерви и то е за сметка на непроменената цена на хляба" - категоричен бе Тошко Няголов.

„Отдавна настояваме за въвеждане на БДС за основните видове хляб" - каза още председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричко. Според него така ще се гарантира чистотата на продукта без влаганите сега коректори, оцветители и стабилизатори.

Няголов сподели, че европейските производители използват хартиени опаковки, които позволяват на хляба да диша и да се проветрява. У нас подобна практика се налага твърде бавно, защото води до оскъпяване на продукта, а покупателната способност на българите е по-ниска, смята Няголов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.