1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Илия Проданов: 40 млн. лв. загуба струва родното ни земеделие

Илия Проданов: 40 млн. лв. загуба струва родното ни земеделие

Илия Проданов, председател на НАЗ, коментира премахването на забраната за внос от Украйна – решение, което беше взето от Комисията по икономическа политика и иновации, но предстои да се гласува в пленарна зала от депутатите.

 „Решението на Комисията беше шок за земеделския бранш и преобърна каруцата. Това решение се взе без никакъв анализ и обосновка. По този начин ние предаваме останалите четири държави - Полша, Румъния, Унгария и Словакия. Месеци наред бяхме единодушни и да се изметнем в последния момент е несериозно“, заяви Илия Проданов на пресконференция в БТА.

Той напомни, че има 600 000 тона слънчоглед от миналата година и още 2 млн. тона продукция се очаква сега. „Има предостатъчно зърно, което може да задоволи нуждите на преработвателите“. По думите му няма как да се постави в риск пазара на олио или дори да се повлияе негативно на цената.

„Цената за слънчоглед преди войната беше 1,20 лв., а олиото на цена 3,00 лв. Сега слънчогледът е 0,70 ст., но олиото е 3,50 лв.“, отбеляза Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ.

Председателят на НАЗ коментира думите на министъра на финансите Асен Василев, който по-рано заяви, че забраната ако продължи до края на годината, се очакват щети от 40 млн. лв. на месец. „До колкото разбирам 40 млн. лв. загуба струва родното ни земеделие.“

На въпрос, зададен от журналисти – какво ще се случи при премахването на забраната за внос от Украйна, Проданов категорично заяви: „Нищо, защото няма да го допуснем.“

Той напомни, че вече е взето решение на извънреден Управителен Съвет на Асоциацията за предприемането на протестни действия. „Ще излезем на общонационален протест заедно с други браншови организации от сектор „Земеделие“.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.