1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индонезия с жалба пред СТО за митата в ЕС

Индонезия с жалба пред СТО за митата в ЕС

Сега двете страни започват консултации, които им дават възможност да намерят взаимно изгодно решение

Искане за арбитраж заради антидъмпинговите мита на Европейския съюз за внос на биодизел от Индонезия внесе правителството в Джакарта в Световната търговска организация. Според островната държава тези мита и проверките, на които се основават, не са съвместими с редица правила на Търговската организация.
 
Джакарта е на мнение, че Европейският съюз не е взел под внимание износните такси, които са длъжни да плащат индонезийските производители на биодизел. Брюксел въведе митата през ноември 2019 година с обяснението, че горивата се произвеждат и изнасят с държавни субсидии, а производителите ползват данъчни облекчения. Освен това в Европа се смята, че цените на палмовото масло, суровината за биодизела, са изкуствено занижени.
 
С искането си за арбитраж Индонезия официално започна процедура срещу Европейския съюз пред Световната търговска организация. Сега двете страни започват консултации, които им дават възможност да намерят взаимно изгодно решение. Ако това не стане в рамките на 60 дни, вносителят на жалбата може да поиска решението да бъде взето от арбитражната комисия.
От Европейската комисия са убедени, че антидъмпинговите мита са съвместими с правилата на Световната търговска организация. Въпреки това Брюксел е готов да обсъди въпроса с Индонезия, съобщи говорител на Комисията. По негови данни митата са в размер на 8 до 18 % и ще важат най-късно до края на следващата година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.