1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Интервенцията на фонд "Земеделие" се проваля

Интервенцията на фонд "Земеделие" се проваля

Общото количество, което държавата трябваше да изкупи, бе 150 хил. тона

 

Държавен фонд "Земеделие" ще изкупи близо 40 хил. тона зърно след проведената интервенция на пазара, съобщи  изпълнителният директор на институцията Асен Друмев.

Това означава, че първата интервенция в страната във връзка с присъединяването ни към Европейския съюз се проваля.

Общото количество, което държавата трябваше да изкупи, бе 150 хил. тона. Хлебната пшеница задължително трябва да е от втора Б група. На този показател обаче успяха да отговорят само 40 хил. тона, призна Друмев.

Доставките им в одобрените от фонда 15 склада и зърнохранилища трябва да започнат от 1 март. Най-големи количества ще бъдат изкупени от региона на Силистра - 10 159 тона. Следват районите на Русе, Враца, Ямбол и Разград. Асен Друмев посочи, че количествата, които ще влязат в базите, ще бъдат още веднъж проверени за качеството. Минималната доставка (партида), която е заложена от фонда, е 100 тона.

Зърнопроизводители алармираха миналата седмица, че процесът няма да доведе до някакъв ефект и до положителни резултати за пазара. Съмненията им бяха, че в държавата има толкова зърно от втора Б група, колкото тя е планирала да изкупи. За това говори и фактът, че кампанията по обновяването на количествата на Държавния резерв също се провали. Повечето от компаниите не успяха да изпълнят сключените договори с резерва заради недостига на зърно от тази група. Правителството определи януари и февруари 2006 г. за време за интервенция на пазара на зърно. Въпреки намеренията на земеделското ведомство да няма фиксирана изкупна цена, в решението на правителството беше записана най-ниска първоначална цена на изкупуване от 175 лв. за тон с уточнението, че тя може да бъде коригирана.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.