1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Италия за пръв път има положителен баланс

Италия за пръв път има положителен баланс

Големи надежди за бъдещето италианският сектор вижда в подобрените отношения между Европейския съюз и Съединените щати

Въпреки коронакризата, 2020-та беше добра година за италианския аграрен сектор, особено за външната търговия. За първи път страната отчита положителен баланс в размер на близо 3 милиарда евро.
 
Преди 10 години балансът винаги е бил отрицателен, като негативният рекорд е поставен през 2010-та с минус 10 милиарда евро. Положителният резултат сега се дължи основно на продукти, продавани в супермаркетите, докато стоките, предвидени за ресторанти и други потребители на едро изостават. 
 
Статистиката показва, че през миналата година износът на храни и селскостопански продукти е достигнал стойност от 46 милиарда евро, т.е. близо 2 процента повече, отколкото през 2019-та. Сред най-търсените италиански продукти са консервираните домати, тестените изделия и зехтинът. Експортът на вино от Ботуша бележи спад с 3 на сто.
Засега новата година не е особено обнадеждаваща. През януари стойността на експорта е над три милиарда евро, което е с 5 процента по-малко от същия месец на 2020-та. С 15 на сто до 3 милиарда е паднал и вносът на аграрни и хранителни стоки.
 
Големи надежди за бъдещето италианският сектор вижда в подобрените отношения между Европейския съюз и Съединените щати. След Германия и Франция САЩ са третият най-важен пазар за храните от Италия. През миналата година доставките за Америка се увеличиха, въпреки търговския спор, с 5 процента до пет милиарда евро. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.