1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупен е над 65% от сортовата група тютюн „Бърлей“

Изкупен е над 65% от сортовата група тютюн „Бърлей“

Това заявиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите

Изкупен е над 65% от сортовата група тютюн „Бърлей“, заявиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Тази седмица започна и изкупуването на първите количества от другите видове тютюн. Очаква се активната търговия да е през месец декември, като ще приключи през януари.

3 търговски дружества оперират на пазара в Североизточна България в областите Силистра, Добрич и Разград. Фирмите изкупуват тютюневата суровина от сорт „Бърлей“. Към момента няма спорни моменти в отношенията произвoдители-купувачи относно качеството на суровината, уточниха браншовиците.

Плащанията към тютюнопроизводителите от фирмите-изкупвачи се извършват по банков път в 30-дневен срок. От НАТ-2010 допълниха, че се наблюдават и случаи с плащане в брой на пунктовете за изкупуване. Що се отнася до другите групи тютюн – „Виржиния“, „Каба Кулак“ и „Басми“ търговията започва сега, като масово ще се изкупува през декември.

Количествата нова реколта от сорта „Виржиния“ са около 4 хиляди тона тютюн. България е на пето място в ЕС по производство на суровината.

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.