1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изнасяме 20 млн. яйца за Европа

Изнасяме 20 млн. яйца за Европа

Започва прочистване на терените край езера и реки от мъртви птици

 

20 милиона яйца и близо 800 тона гъши дроб ще бъдат пласирани в чужбина, след като отпадна забраната за износ на птици и птичи продукти от България. Това съобщи в Пловдив министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

След активната намеса на спецове от министерството е останало в сила само табуто за експорт на живи птици и продукти от диви водоплаващи птици. Ембаргото е заради откритите случаи на птичи грип сред дивите лебеди.

От браншовите организации на птицевъдите са настоявали като контрамярка да бъде въведена забрана за внос на птиче месо от чужбина, но идеята е била отхвърлена, каза още Кабил. "В момента се обсъжда въпросът за финансово подпомагане на птицевъдите по отношение на родителските линии, така че, след като премине пазарната криза, свързана с птичия грип, отглежданите у нас птици да бъдат на съответната висота за репродукция", обяви агроминистърът. Според него не може да се говори за изплащане на компенсации на производителите за претърпените загуби, защото няма законово основание за това. В началото на март ще се извърши саниране на терените, където са намерени повече мъртви прелетни водоплаващи птици. Групи, начело с ветеринарни специалисти, ще прибират всички трупове на умрели и ще ги унищожават. Опасните места пък ще бъдат дезинфекцирани. Вчера Нихат Кабил откри международната селскостопанска изложба "Агра", която се провежда в Пловдивския панаир. В нея участват 762 фирми от 37 държави, които са наели над 18 000 кв. м изложбени площи./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.