1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Краставиците, картофите и захарта поскъпнали най-много от декември досега

Краставиците, картофите и захарта поскъпнали най-много от декември досега

Увеличение на цените се наблюдава също при сиренето, кренвиршите и ябълките

Цените на краставиците, картофите и захарта са се вдигнали най-много от края на миналата година до началото на март, показва изследване на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. С близо 25 процента се е увеличила цената на брашното, а с 21 процента по-скъп е станал кашкавалът от краве мляко. Логиката на това поскъпване може да се търси в увеличената цена на бензина, но при някои продукти може би има и спекулативно вдигане на цените, обясни пред Дарик председателят на института Любен Томев.

С около 45 процента по-скъпи са станали краставиците от средата на декември до края на февруари, показва изследването на КНСБ. Увеличение на цените се наблюдава също при сиренето, кренвиршите и ябълките. Може да се допусне спекулативно вдигане на цените на олиото и захарта, които са нараснали съответно с 18 и 33 процента, обясни Любен Томев, като уточни, че това не може да се докаже.

„Въпросът е дали това движение е естествено в условията на криза. Очевидно не е при това свито потребление. И това е опасната тенденция всъщност – че в условията на криза и замразени доходи имаме покачващи се цени на основни хранителни стоки. Това е основният извод. Вероятно ръководството на КНСБ ще търси нови доказателства по отношение на това какви трябва да бъдат размерите на минималната работна заплата, на социалното подпомагане и на другите плащания през второто полугодие“, коментира Томев.

През същия период по-евтини са станали пилешкото месо и зрелият фасул.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.