1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение отбелязват средните цени на брашно тип „500”

Леко понижение отбелязват средните цени на брашно тип „500”

Продуктът на тържищата е в ценовия диапазон от 0,59 лв./кг във Враца до 1,07 лв./кг в Благоевград

По данни на ДКСБТ през периода 9 март – 16 март 2016 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

Средната цена на едро на брашното за страната е 0,81 лв./кг, с 1,2% по-ниска на седмична база. По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,59 лв./кг (Враца) до 1,07 лв./кг (Благоевград). В девет от областите се наблюдават седмични ценови отклонения в границите от -8,3% (Бургас) до +7,3% (Монтана), предимно в посока надолу.

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,05 лв./кг.

Цените на брашното в големите супермаркети са в интервала от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,13 лв./кг (Перник). Само в областите София, Разград и Русе се отчита изменение на ценовите равнища в сравнение с предходната седмица - намаление в рамките на 4,6 - 5,5%.

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Перник и Разград), като единствено в област Перник се отчита седмично ценово изменение – понижение с 4,2%.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Разликата между двата типа цени продължава да е най-голяма в Смолян – 0,18 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в големите магазини са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,19 лв./кг за големите търговски вериги и 0,24 лв./кг – за по-малките магазини, като продължава да е най-голям във Враца – съответно 0,45 лв./кг за ГТВ и 0,51 лв./кг за ДТО. В областите Благоевград и София цените на брашното в големите супермаркети са съответно с 0,08 лв./кг и 0,06 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.