1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Леко понижение в средните цени на рафинираното слънчогледово олио

На тържищата продуктът се търгува от 1,90 лв./литър в Бургас, Плевен и Хасково до 2,45 лв./литър в Добрич

По данни на ДКСБТ през периода 24 – 31 август 2016 г. средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната на едро и на дребно в големите супермаркети отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките търговски обекти остава без промяна.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната е 2,11 лв./литър, с 0,5% по-ниска на седмична база. На тържищата в различните областни центрове олиото се търгува на цени от 1,90 лв./литър (Бургас, Плевен и Хасково) до 2,45 лв./литър (Добрич). В седем области се наблюдава седмично поевтиняване на продукта, в рамките на 1 – 5% (Бургас), докато в други шест е налице поскъпване от 0,5% до 3,6% (Русе).

През изтеклата седмица цените на рафинираното слънчогледово олио в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 2,34 лв./литър (Видин, Враца и Монтана) до 2,69 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Седмични ценови изменения се регистрират в петнадесет области, като при всичките е налице понижение на стойностите от 1,2% до 6%, най-чувствително във Видин, Враца, Монтана, Търговище и Хасково. Така, средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ГТВ намалява с 3,1% на седмична база, до 2,46 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната се запазва на ниво от 2,59 лв./литър. По области, цените на продукта в тези обекти са в границите от 2,39 лв./литър (Бургас, Сливен и Ямбол) до 2,75 лв./литър (Плевен). Седмично поевтиняване на олиото се наблюдава в четири области, с между 1,2% и 2% (Варна), докато поскъпване е налице единствено в София – с 2%.   

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,13 лв./литър. Най-голяма разлика в тази посока се отчита във Враца – 0,39 лв./литър. В областите Кюстендил и Благоевград цените на олиото в малките магазини са съответно с 0,08 лв./литър и с 0,15 лв./литър по-ниски от тези в големите търговски вериги.

Маржът между цените на едро на олиото и тези на дребно е средно 0,35 лв./литър за ГТВ и 0,48 лв./литър за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава в Плевен – 0,79 лв./литър за големите супермаркети и 0,85 лв./литър за по-малките магазини.

Към края на м. август 2016 г. средната цена на едро на олиото за страната се повишава с 0,4% на месечна база. Същевременно, средната цена на дребно на продукта в ГТВ се понижава с 2,4%, а тази в ДТО остава без промяна.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.