1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение в цената на едро на бялата кристална захар

Леко повишение в цената на едро на бялата кристална захар

Средната цена на едро е с 1,7% по-висока спрямо предходния седмичен период

През периода 7 – 14 януари 2015 г. средните цени за страната на захарта на едро и на дребно в големите супермаркети отбелязват леко повишение спрямо предходната седмица, докато при тази на дребно в по-малките търговски обекти се отчита слабо понижение, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,21 лв./кг, с 1,7% по-висока спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 1,05 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Варна). В седем от областните центрове се регистрира седмично повишение на цените, в рамките на 0,9% - 10%, най-чувствително в Сливен. Леко понижение на ценовите стойности се наблюдава в областите Стара Загора и Шумен – с 1,6%. 

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава с 0,7% на седмична база, до 1,50 лв./кг. По области, цените на захарта в тези обекти варират от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В сравнение с предходния седмичен период, в седем от областите се отчита повишение на ценовите равнища от 2% (Сливен и Ямбол) до 5,4% (Бургас). Понижение на стойностите се наблюдава в три области – Добрич (с 0,7%), Шумен (с 3,4%) и Варна (с 4%).  

При средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се регистрира намаление с 0,7% спрямо предходната седмица, до 1,49 лв./кг. Предлагането на продукта в тези обекти е в ценовия диапазон от 1,25 лв./кг (Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Седмично поевтиняване на захарта се наблюдава в Шумен (с 4,8%), Сливен и Ямбол (с по 6,5%), докато поскъпване е налице единствено в София (с 11,5%).     

През изтеклата седмица цените на дребно на захарта в по-малките магазини са средно с 0,01 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети. Разлика в тази посока (нетипично при предлагането на захар в страната) се отчита в шестнадесет областни центъра, като най-голяма тя е в Пловдив – 0,22 лв./кг. Същевременно, в останалите единадесет области цените на захарта в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (Благоевград) и 0,27 лв./кг (Смолян) по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,29 лв./кг за ГТВ и 0,28 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Пловдив – 0,54 лв./кг, а за по-малките магазини – в Смолян – 0,71 лв./кг. Във Варна и Стара Загора цените на дребно в големите търговски вериги са съответно с 0,06 и 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна ситуация се наблюдава и при търговията със захар в ДТО във Варна, където отчетената средна цена е с 0,07 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.