1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение в цените на бялата кристална захар

Леко повишение в цените на бялата кристална захар

Средните цене на едро на продукта се движат от 1,30 лв./кг в Бургас до 1,57 лв./кг във Враца

По данни на ДКСБТ през периода на 10 – 17 февруари 2016 г. средните за страната цени на бялата кристална захар на едро и на дребно в по-малките магазини леко се покачват спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети се запазва непроменена. 

Средната цена на едро на продукта за страната е 1,40 лв./кг, с 0,7% по-висока на седмична база. По области, стойностите се движат от 1,30 лв./кг (Бургас) до 1,57 лв./кг (Враца). В сравнение с предходната седмица, в десет области се наблюдава поскъпване на захарта на едро в рамките на 0,7 – 3,9% (Добрич), а в други четири - поевтиняване от 0,7% (Благоевград) до 2% (Сливен).   

В големите търговски вериги (ГТВ) предлагането на захарта е в ценовия диапазон от 1,34 лв./кг (Стара Загора) до 1,75 лв./кг (Пазарджик). В четири области се отчитат разнопосочни изменения на седмична база, в границите от -0,6% (Варна и Шумен) до +3% (Пловдив), които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 1,54 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на захарта варират от 1,38 лв./кг до 1,81 лв./кг, съответно в Смолян и Монтана. Седмични ценови отклонения се регистрират в десет области, като при всичките е налице поскъпване на продукта, в рамките на 1,3 – 8,1%, най-чувствително във Велико Търново и Плевен. В резултат, средната цена на дребно на захарта се повишава с 1,3% спрямо предходната седмица, до 1,61 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,07 лв./кг над тази в големите супермаркети. В преобладаващата част от областите продуктът се предлага в големите супермаркети с между 0,02 лв./кг (Кюстендил) и 0,26 лв./кг (Видин) по-евтино спрямо малките търговски обекти, докато в други четири цените в ГТВ са с до 0,25 лв./кг (Смолян) по-високи от тези в ДТО. 

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,14 лв./кг за ГТВ и 0,21 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Шумен – 0,33 лв./кг, а за по-малките магазини – в Монтана – 0,42 лв./кг. В областите Хасково, Благоевград, Кърджали и Стара Загора цените на дребно в ГТВ са с между 0,01 лв./кг и 0,06 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.