1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: Ще бъде отнет лицензът на всички фирми, уличени в слагането на соя в продуктите „Стара планина”

Мирослав Найденов: Ще бъде отнет лицензът на всички фирми, уличени в слагането на соя в продуктите „Стара планина”

Снимка:

Проби са изпратени в момента в референтна лаборатория в Германия

На всички фирми, които бъдат уличени в слагането на соя в продуктите от стандарта „Стара планина”, ще им бъде отнет лицензът. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. На обвинението, че министерството защитава корпоративни интереси, изказано от някои от уличените фирми, министърът отговори, че фирмите сами са настояли за въвеждане на този стандарт.

По думите на Найденов, в момента контролиращият орган е ДВСК и Националната ветеринарномедицинска служба. Щом като те са доказали наличието на соя, та дори то да е малко над 0%, на тези фирми трябва да бъде отнет лицензът. При предварителното споразумение, подписано с производителите на месни продукти, е било решено, че при наличие на соя, независимо от процентното съотношение, те ще бъдат санкционирани. Ако действително се окаже, че соята е дошла в продукт „Стара планина” благодарение на добавки, то тогава тези фирми могат да се занимават с другото си производство, което също е голямо, но няма вариант те да си върнат стандарта „Стара планина”, защото по думите на земеделския министър, това е, което интересува и потребителите.

Проби са изпратени в момента в референтна лаборатория в Германия, обяви министърът. Мирослав Найденов отбеляза още, че един час, след като е разбрал за наличието на соя в някои от продуктите от стандарт „Стара планина”, той го е обявил, защото всяко забавяне е щяло да доведе до спекулации. Именно такъв ще бъде подходът му и за в бъдеще по отношение на стандарта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.