1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На едро захарта се понижава с 0,8% на седмична база

На едро захарта се понижава с 0,8% на седмична база

Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,11 лв./кг до 1,37 лв./кг, съответно в Добрич и Враца

През периода 29 април – 6 май 2015 г. се отчитат леки разнопосочни изменения на средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар в сравнение с предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средно за страната, цената на едро на захарта се понижава с 0,8% на седмична база до 1,20 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,11 лв./кг до 1,37 лв./кг, съответно в Добрич и Враца. В шест от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично поевтиняване на продукта от 0,8% в Русе и Стара Загора до чувствителните 9,8% (0,14 лв./кг) във Варна. Същевременно, в други шест области се наблюдава леко повишение на стойностите, в рамките на 0,8 – 2,4% (Монтана).  

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,50 лв./кг, с 1,4% по-висока спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,27 лв./кг (Хасково) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В осем области се отчита седмично поскъпване на захарта, в рамките на 2 - 3,9% (София). Леко понижение на цените на седмична база се наблюдава само във Варна и Шумен, съответно с 1,3% и 3,4%.   

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се предлага на цени от 1,33 лв./кг (Стара Загора) до 1,64 лв./кг (Монтана), като седмични изменения на стойностите се регистрират само в две области – повишение с 1,3% в Добрич и с 1,5% в Хасково. Това не дава отражение на средната за страната цена на продукта в по-малките магазини и тя остава 1,47 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на дребно на захарта в по-малките магазини са средно с 0,03 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети. Разлика в тази посока се отчита в петнадесет областни центъра, като най-голяма тя е в Смолян – 0,27 лв./кг. Същевременно, в останалите области цените на захарта в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (Добрич, Силистра и Шумен) и 0,13 лв./кг (Кърджали) по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,30 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Смолян – 0,50 лв./кг, а за по-малките магазини – в Добрич – 0,42 лв./кг. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.