1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нови случаи на болестта "луда крава" в САЩ

Нови случаи на болестта "луда крава" в САЩ

Южна Корея и Япония вероятно отново ще забранят вноса на говеждо от Щатите

 

Въпросът с вноса на говеждо от САЩ отново е под въпрос след регистрираните нови случаи на болестта "луда крава" в страната. Официалните тестове са потвърдили наличието на болестта във ферма в Алабама, съобщи американският департамент за земеделието. Това е вторият случай на поява на опасната болест в Щатите. Според властите няма риск за хората, тъй като месо от заразени животни не е пускано в търговската мрежа.

Първият случай на болестта се появи през декември 2003 година, когато тестовете потвърдиха наличието на "луда крава" в животни, внесени от Канада. Заради това  повече от 60 страни забраниха вноса на говеждо от САЩ. В последните месеци повечето държави, обявиха, че имат намерение да премахнат забраната, тъй като липсваха новооткрити случаи. Икономическата агенция Bloomberg обяви, че заради новооткритите болни животни, Южна Корея вероятно отново ще забрани вноса на говеждо от САЩ.

През януари Южна Корея вдигна две годишната забрана, като разреши внос на говеждо месо от животни, родени след април 1998 година. По данни на Американския департамент по земеделие новите случаи засягат животни родени преди тази дата. Япония също обмисля дали да забрани отново вноса на говеждо месо от САЩ. Първата забрана стана причина за рязко влошаване на отношенията между двете държави.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.