1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НВМС е спазила изискванията на Наредба 22 от 13 октомври 2003 г. за условията и реда за вземане на проби от храни

НВМС е спазила изискванията на Наредба 22 от 13 октомври 2003 г. за условията и реда за вземане на проби от храни

Пробата от кренвиршите „Стара планина” на фирма „Кен” АД е взета на случаен принцип

Пробата от кренвиршите „Стара планина”, производство на фирма „Кен” АД, е взета на случаен принцип от супермаркет в гр. София от двама ветеринарни инспектори от дирекция „Столичен ветеринарно-санитарен контрол” на НВМС – официалния ветеринарен лекар д-р Мариана Сидерова и младши инспектор д-р Силвия Каменова, чиито име, подпис и щемпел стоят върху акта за взимане на проби. Пробата е взета в присъствието на управителя на супемаркета, зам.-управителя на супермаркета и отговорника на щанд „Месни продукти”. Зам.-управителят също е подписал акта за вземане на проба. Копие от акта остава в търговския обект. По партидния номер може да се направи проследяемост на взетите проби от магазина до предприятието, в което е произведен продуктът. Това е доказателство, че пробите са взети коректно и не може да съществува съмнение за подмяна.

НВМС е спазила напълно изискванията на Наредба 22 от 13 октомври 2003 г. за условията и реда за вземане на проби от храни. При създалата се ситуация запазените контролни проби от четирите положително реагирали за соя продукти по заповед на генералния директор на НВМС са изпратени за изпитване в държавна акредитирана лаборатория в Германия на 15 октомври 2010 г. (петък).  Контролните проби са изпратени с всички необходими протоколи. За изследване са предоставени кренвиршите от същата опаковка, в която е бил и продуктът, в който е установено наличието на соя.

Още на 14 октомври 2010 г. на проведената среща с представителите на месопреработвателните фирми и Асоциацията на месопреработвателите в България, Националната ветеринарномедицинска служба предостави поисканите от АМБ  документи – копие от актовете за вземане на пробите, копия от протоколите от извършените изпитвания, както и информация за метода, по който са извършени анализите. Искането за оригиналните документи и др. е постъпило в НВМС на 18 октомври и в момента се подготвят документите за изпращане.

Становището на Референтния център по безопасност на хранителните продукти от животински произход относно прилагането на Метода за доказване присъствието на соево брашно в месо и месни продукти е, че при апробацията му в лабораторията са били извършени опити с термично обработени месни продукти и със суровини, които са доказали, че методът е напълно приложим и за двата вида продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.