1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Някои цигари поскъпват, кафето поевтинява

Някои цигари поскъпват, кафето поевтинява

Земеделските производители ще могат на два пъти в годината да възстановяват акциза за закупените от тях моторни горива

 

С около 5 стотинки на литър ще поскъпне бензинът, а дизелът с около 7 стотинки през 2008 година. Причината е по-високият акциз, с който ще се облагат горивата. По същата причина поскъпване ще има и на въглищата и електроенергията за селскостопански нужди. Промяната в акциза на цигарите ще се отрази най-силно на евтините марки, които ще увеличат драстично цените си през тази година. За сметка на това по-скъпите цигари ще поевтинеят.

Очакванията са, че кутия "Средец" ще се продава за 2,60 лв. "Вайсрой" и "Виктори" ще се търгуват на същата цена. До 4,20 лв. пък може да поевтинеят скъпите марки като "Парламент" и "Вог".

Добрата новина е, че кафето ще поевтинее, тъй като от тази година то е освободено от акциз.

Земеделските производители ще могат на два пъти в годината да възстановяват акциза за закупените от тях моторни горива. Досега те подаваха искане за възстановяване на акциза само веднъж в края на годината. От тази година производителите ще могат да правят това след пролетната и есенната кампания. Те обаче трябва да имат предвид, че ако пропуснат единия от сроковете, няма да имат право да подават искане със стара дата.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.