1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Около 80% от произведените в ЕС замразени картофи се продават на вътрешния пазар

Около 80% от произведените в ЕС замразени картофи се продават на вътрешния пазар

Извън ЕС се изнасят не повече от 20%

Около 80% от произведените в ЕС замразени картофи се продават на вътрешния пазар. Извън ЕС се изнасят не повече от 20% от това производство. Този процент, обаче, нараства от година на година. Основните пазари извън Европейския съюз са Бразилия, Саудитска Арабия, Русия, Южна Африка и ОАЕ, там отива около 50% от общия обем на износа на замразени картофи от Европа, пише Аgrosaveti.com.

Водеща позиция в списъка на износителите заемат Холандия и Белгия. През 2009/10 години те са изнесли извън границите на ЕС повече от 500 хиляди тона замразени картофи, които съставляват 80% от общия обем на износа на ЕС. Основните пазари традиционно остават Бразилия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Полша, Германия и Франция също вземат активно участие в износа на замразени картофи. През миналата пазарна година от тези страни са били изнесени 66 хиляди тона от Полша, от Германия - 36 хиляди тона и от Франция - 27 хиляди тона замразени картофи.

Полша, благодарение на благоприятното си географско местоположение е основен доставчик на замразени картофи от ЕС в Русия, Украйна, Беларус, Сърбия и Хърватия. Основният пазар за Франция извън ЕС е Саудитска Арабия. Германия предпочита да изнася замразени картофи в Бразилия, ЮАР, Япония и Хърватия.

В настоящата пазарна година износът на европейски замразени картофи, според прогнозите на експертите, ще намалее. Това ще се случи главно поради спада в производството на пресни картофи в Холандия, Франция, Германия и Полша.

 

Етикети ЕС, картофи, пазар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.