1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От 1 април три вида хляб по БДС с годност до 36 часа

От 1 април три вида хляб по БДС с годност до 36 часа

В хляба няма да се влагат консерванти, подобрители и други примеси

От първи април ще имаме български държавен стандарт за трите вида хляб - бял, Добруджа и типов, като той ще е с годност до 36 часа. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от БНТ.

По думите на Войнов цената на хляба по БДС не би трябвало да е много по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа. От 500 до 10 хиляди лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб по български държавен стандарт, заяви още той.

С въвеждането на Български държавен стандарт властите се надяват да се подобри вкусът и качеството на хляба, а потребителят - да купува хляба от едно време. Той ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В него няма да се влагат консерванти, подобрители и други примеси.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов вече няколко пъти каза, че българите ядат най-лошия хляб в Европа. "Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество", коментира той. Затова и след създаването на Агенция по безопасност на храните в началото на февруари бяха стартирани инспекции в хлебозаводи в цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.