1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Петролът свършва след по-малко от 50 години?

Петролът свършва след по-малко от 50 години?

Залежите от въглища са доста по-големи и ще стигнат за следващите 176 години

Възможно е предлагането на петрол да се изчерпа след по-малко от 49 години, в случай че нивото на търсене остане непроменено спрямо настоящия момент. Това показват изчисленията на главния икономист на най-голямата британска банка HSBC Карън Уорд, съобщава CNBC.

“Енергийните ресурси са оскъдни. Дори и търсенето да не се повишава повече, петролът вероятно ще стигне още за около 49 години“, твърди Уорд.

„При газа нещата са по-устойчиви, но транспортирането му, както и използването му като гориво за транспорта, е голям проблем. Залежите от въглища са доста по-големи и ще стигнат за следващите 176 години, но това е най-лошото от гледна точка на емисиите вредни газове решение“, коментира анализаторът. Ако предлагането не беше така ограничено, търсенето в световен мащаб би скочило със 110 на сто до 2050 година, което би се равнявало на потребление от 190 млн. барела дневно. Основната част от това увеличение би дошла от развиващите се страни, смята Уорд.

„Енергийната сигурност – дефинирана като достъп до определено количество енергийни ресурси на глава от населението, ще бъде все по-голям проблем. Диверсификацията с природен газ не би могла да свали напрежението на петролния пазар, тъй като тази суровина е много ограничена като географско разположение“, се казва в анализа.

Регионите с най-слаба енергийна сигурност според Уорд са Европа, Латинска Америка и Индия, като европейските проблеми в частност ще се увеличават все повече. „Европа е големият губещ, като много от страните ще пропаднат надолу или ще изпаднат от класацията на най-силните икономики. Те може да започнат да губят влиянието си на световната сцена точно в момента, когато са най-уязвими“, посочва той.

Заплахата от глобалното затопляне не си е отишла, като тя ще бъде усетена най-силно в развиващите се страни. Решението на този проблем са по-високата енергийна ефективност, както и преминаването към микс от енергийни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.