1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Полша ще помага за украинския износ

Полша ще помага за украинския износ

През последните дни спорът за украинското зърно доведе до сериозни разногласия между Киев и Варшава

Полша ще помага на Украйна да изнася своята селскостопанска продукция за трети страни. Това заяви президентът Анджей Дуда в интервю за местна телевизия.
 
По думите на Дуда трябва да се направи всичко възможно, за да могат транзитните коридори да работят на пълния си капацитет. Така зърното ще достигне там, където е най-необходимо, а именно в най-бедните държави на света в Африка и Азия.
 
В същото време президентът за пореден път защити решението на полското правителство да запази едностранната забрана за внос от Украйна. Варшава е била принудена да предприеме радикални мерки, за да защити своите фермери и да опази вътрешния пазар от сътресения, след като Европейският съюз не удължи ограниченията, подчерта Дуда.
През последните дни спорът за украинското зърно доведе до сериозни разногласия между Киев и Варшава. Държавните и правителствени ръководители на двете страни се обвиняваха взаимно, в резултат на което Полша обяви, че прекратява доставките на оръжия за Украйна, с изключение на вече сключените договори. В момента страната е в предизборна кампания, а управляващата партия "Право и справедливост" се опитва да спечели гласовете на фермерското съсловие.
 
През почивните дни украинският президент Зеленски направи опит да успокои духовете. При кратко посещение в полския град Люблин той изтъкна, че предизвикателствата, пред които двете страни са изправени в момента, са нищо в сравнение със силата на приятелството, което свързва двата народа. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.