1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производител: БДС - единствено за основния вид хляб

Производител: БДС - единствено за основния вид хляб

Рецептата по стандарта трябва да изисква влагането само на натурални подобрители, брашно, сол и вода

Български държавен стандарт /БДС/ може да се въведе само за основния вид хляб, не и за специалните продукти, които са ноу-хау за производителите. Това коментира изпълнителният директор на "Добруджански хляб" АД Енчо Малев, цитиран от БТА.

Според него рецептата по стандарта за основния хляб трябва да изисква влагането само на натурални подобрители, брашно, сол и вода.

За специалните пълнозърнести видове хляб заводът използва малцов екстрат, ръжени закваски и други натурални подобрители на западни фирми, които са търговска тайна, обясни производителят. Според него за тези видове хляб се изготвя техническа документация, в която са отразени използваните продукти и работа на контролните органи е да следят дали записаното съдържание на етикета се спазва.

Припомняме ви, че в началото на седмицата от браншовата камара на хлебопроизводителите предложиха български държавен стандарт (БДС) да се въведе за 3 вида хляб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.