1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производителите ще намалят постепенно цените на захарта

Производителите ще намалят постепенно цените на захарта

 

Директорите на захарните заводи в Пловдив, Долна Митрополия, Девня, Бургас и Русе се ангажираха пред премиера Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски да започнат постепенно намаляване на цената на захарта за крайните потребители. До края на 2006 г. комбинатите ще работят на себестойност плюс рентабилност от 1,6 до 2,3%. От това следва, че цената на едро на килограм захар трябва да е максимум 1,31 лв., а в търговската мрежа - не повече от 1,51 лв. за килограм.

На срещата ръководителите на петте завода запознаха подробно премиера със състоянието на пазара и отрасъла, както и с всички външни и вътрешни фактори, довели до увеличаване цените на захарта. От тази година работят всичките 6 захарни комбината в страната. За 2005 г. заводите са внесли в хазната 3,5 млн. лв. данък печалба, изплатили са 2,8 млн. лв. данък общ доход и са внесли 3,5 млн. лв. здравни и социални осигуровки. Между 11-16 млн. лв. е внасяният чист данък добавена стойност в бюджета.
 
1,3 млн. лв. са платените местни данъци. Отрасълът чрез дейността си поддържа други структуроопределящи отрасли като енергетика, жп и автотранспорт и пристанища.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.