1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеница 2006 ще е по-скъпа

Пшеница 2006 ще е по-скъпа

Производителите, които са съхранили продукция, ще изчакат с предлагането поне до пролетта, за да получат по-високи пазарни цени

 

Пшеницата от тазгодишната реколта може да стартира с цена от над 180 лева за тон. Това съобщи председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Добруджа Димитър Катранджиев.  Факт е, че производството на пшеница в Североизточна България до голяма степен формира цената на зърното в страната.

Според Катранджиев, заради закъснялата сеитба и опасно ниските за неразвитите житни посеви януарски температури при производителите в Украйна и Русия, които са конкуренция на нашето зърно и са фактор на пазара в Черноморския регион, ще се  произведат половината от обемите, които предлагат в други години.

Според асоциацията в момента и в нашата страна няма предлагане на зърно, а пазарът е във февруарски застой. Производителите, които са съхранили продукция, ще изчакат с предлагането поне до пролетта, за да получат по-високи пазарни цени. За цената на хлебното зърно ще повлияе и вървящата в момента държавна интервенция на житния пазар. По информация на ДФ "Земеделие"-Монтана, в определения срок за подаване на документите за продажба на хлебно зърно на държавата е кандидатствал само един земеделски производител от областта. За бъдещата цена на зърното ще има значение и огледът за констатиране състоянието на есенните посеви, който ще покаже дали има големи поражения от студовете и вероятност за разораване на посеви.  

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.