1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Птичият грип накара водещите инвеститори да преосмислят портфейлите си

Птичият грип накара водещите инвеститори да преосмислят портфейлите си

 

Водещите инвестиционни фондове в света през януари показват тревога от различни рискове, което се отразява на инвестиционните им предпочитания. Това сочат данните от проучване на агенция Reuters, проведено сред 44 водещи инвестиционни фондове по целия свят.

Фондове, работещи на пазарите в САЩ, Япония, континентална Европа и Великобритания ясно демонстрират признаци на намаляване на "апетити към риска".

През първия месец на годината 61.1% от активите в инвестиционните им портфейли се падат на фондовите активи, докато през декември 2005 година делът им е 62.0 процента.

В същото време нараства делът на дълговите книжа – от 31.4 на сто до 31.6 процента през януари. Делът на валутните активи също се повишава – до 4.2% спрямо 3.9% през последния месец на миналата година.

Промяната в портфейлите на инвестиционната общност се обяснява с появата на редица рискове, като се започне от близкоизточната геополитика, довела до рекордни цени на суровия петрол, и се завърши с появата на заплахата от пандемия, причинена от вируса H5N1, известен като "птичи грип".

Инвеститори коментират, че се опасяват от засилване на политическите и т.нар. "събитийни" рискове, като природните стихии.

Освен външните за пазарите рискове, самото състояние на глобалната икономика и капиталовите пазари е източник на неопределеност. Инвеститорите смятат, че САЩ са избрали не съвсем удачен момент за смяната на шефа на Федералния резерв Алън Грийнспан, макар и наследникът му на поста Бен Бернанке вчера за пореден път посочи, че ще върви по стъпките на предшественика си./focus-news.net

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.