1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. РИОСВ-Благоевград започва проверки на лица и търговски обекти, пускащи на пазара полимерни торбички

РИОСВ-Благоевград започва проверки на лица и търговски обекти, пускащи на пазара полимерни торбички

При установяване на незаплащане на продуктова такса в случаите, когато такава се дължи, ще се налагат санкции в размер от 3000 лв. до 10 000 лв.

Благоевградската екоинспекция започва интензивни проверки на лица и търговски обекти, пускащи на пазара полимерни торбички. При проверки на задължените лица ще бъде установено дали имат издадени първични счетоводни документи за търговски операции с полимерни торбички, попълват ли се ежемесечно справки-декларации за пуснатите на пазара количества торбички, както и дали на външния пазар се предлагат торбички различни от определението за полимерни – такива с дебелина под 25 микрона и размери над 390/490 мм.

В случай, че на клиентите се предлагат полимерни торбички от търговеца ще се изисква доказателство, че за тях вече е заплатена продуктова такса, от лицето, което ги е пуснало на пазара, или платежен документ, който удостоверява, че търговецът е заплатил таксата към ПУДООС, предаде Дарик радио.

Ако на обекта се предлагат торбички, освободени от продуктова такса „опаковки“, ще бъде установено дали отговорят едновременно на две условия – да са с дебелина най-малко 25 микрона и да имат размери над 390/490 мм в разгънат вид.

При установяване на незаплащане на продуктова такса в случаите, когато такава се дължи, ще се налагат санкции в размер от 3000 лв. до 10 000 лв., съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, информират от РИОСВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.