1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия няма да спира износа на минерални торове

Русия няма да спира износа на минерални торове

Русия е един от най-големите износители на торове в света

Въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз и включващи забрана за внос на въглища, Русия няма да спира износа на минерални торове. Това обяви президентът Владимир Путин по време на видеоконференция с функционери от аграрния сектор. 
 
В своето изказване Путин изтъкна, че минералните торове са много търсени на международните пазари и се търгуват на високи цени. По думите му никой не бива да умира от глад, защото има недостиг на препарати и торове за селското стопанство. Русия нямала никакъв интерес да вреди на други държави и народи, подчерта той.
 
Русия е един от най-големите износители на торове в света. По данни на митническата администрация през 2021 година страната е експортирала 37 милиона тона на стойност 12 и половина милиарда долара.
Новите санкции на Брюксел предвиждат спиране на вноса на въглища, както и затваряне на пристанищата за руски плавателни съдове. Възможен остава транспортът на селскостопански продукти, енергоносители и хуманитарни стоки, като медикаменти и други такива.
 
Преди месец Москва обяви временни ограничения за износа на изкуствени торове. След като редица международни корабни компании преустановиха товаренето в руските пристанища, а застрахователи отказаха да застраховат товари, се стигна до прекъсване на веригите за доставка и драстичен скок на цените. Затова сега държавното ръководство настоява руските производители на торове спешно да решат въпросите с логистиката и застраховките, за да се възстанови износът. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.