В момента поскъпване има при брашната за производство на баници
С близо 40 % е намаляло потреблението на тестени закуски през последната една година в Благоевград. Това каза хлебопроизводителят Димитър Бакалов, цитиран от Агенция "Фокус".
Той обясни, че през последните две години част от закуските са поскъпнали най-много с 20 стотинки. В момента поскъпване има при брашната за производство на баници. Що се отнася до персонала в бранша, производителят допълни, че в момента в Благоевград има глад за майстори-хлебари. По думите му, основните причини за това се крият в липсата на специализирани училища, които да подготвят кадри. Средната работна заплата в бранша е над 500 лева.
Твърде възможно е, ако цената на тон пшеница се увеличи с 30 лева, хлябът в Благоевградско да поскъпне, каза още Димитър Бакалов. Той обясни, че на този етап не може да се каже нищо категорично. В момента тон пшеница се търгува на цени между 300 и 320 лева.