1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ с най-слабото поскъпване на храните от 2021 г. насам

САЩ с най-слабото поскъпване на храните от 2021 г. насам

Храната е вторият най-голям разход за американците

През месец юли тази година процентът на инфлация на храните в Съединените щати, намаляващ от миналата есен, е спаднал до 5 на сто, подпомогнат от по-ниски цени на месото, птиците, рибата и яйцата, съобщиха от Белия дом. Това е най-ниската инфлация на храните от септември 2021 година насам.
 
В цялата икономика цените са се увеличили с 3,2% през 12-те месеца, завършващи през юли, се казва в месечния доклад за индекса на потребителските цени от Бюрото по трудова статистика. Годишната инфлация е спаднала с около две трети от миналото лято, а инфлацията извън храните и енергията е спаднала до най-ниското си ниво за всеки тримесечен период от септември 2021 година.
Цените на бекона са с 10,7% по-ниски от преди година, като това е най-големият спад при продуктите от свинско месо, включително пържоли, ребра и колбаси. На годишна база цените на яйцата са с 13,7 на сто по-ниски, а на пълномасленото мляко с 4,5%. Поскъпване със 17% има при замразените зеленчуци, а цените на маргарина са се увеличили с 11,3 на сто.
 
За година индексът на месото, птиците, рибата и яйцата е с 0,2 надолу. Другите групи храни в магазините за хранителни стоки регистрират повишения, вариращи от 1,3% за млечни продукти до 7 на сто за зърнени храни и хлебни изделия.
 
Храната е вторият най-голям разход за американците, които за нея харчат по 13,4 цента от всеки един долар. С почти 35 цента от всеки долар жилищата са водещият разход.
Данните показват, че през този юли, поради високата инфлация, типичното домакинство е похарчило с 202 долара повече, отколкото преди година, за да закупи същите стоки и услуги. В сравнение с преди две години разходите са скочили със 709 долара.
Земеделското министерство изчислява, че през 2023 цените на храните ще бъдат средно с 5,8% по-високи, отколкото през миналата година, а догодина ще се повишат с 2,4 на сто. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.