1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Швейцария отмени забраната за внос от региона на Фукушима

Швейцария отмени забраната за внос от региона на Фукушима

Така в света остават само седем държави и региони, сред които Китай и Южна Корея, които поддържат ограничения за внос на японски хранителни продукти

След като Европейския съюз отмени забраната за внос на храни от региона на атомната централа Фукушима в Япония, същото направиха и Швейцария и Лихтенщайн. 12 години след аварията двете страни вече не изискват сертификати, доказващи отсъствието на радиация при импорта на селскостопански и морски продукти.
 
Така в света остават само седем държави и региони, сред които Китай и Южна Корея, които поддържат ограничения за внос на японски хранителни продукти. Веднага след аварията през 2011 година, която беше причинена от разрушително цунами, забрана наложиха общо 55 страни. Постепенно повечето от тях я отмениха, а Европейският съюз, Швейцария и Лихтенщайн го направиха само дни преди да започне изпомпването в морето на водата, служила за охлаждане на авариралите реактори.
 
Тези реактори все още трябва да се охлаждат, но капацитетът на резервоарите, където се събира отработената вода, вече е изчерпан. В момента там се съхраняват повече от 1,3 милиона тона, които в момента се филтрират по специален метод, за да се извлекат повечето радиоактивни материали, с изключение на изотопа тритий, който не подлежи на филтрация. Затова преди да бъде изпусната в морето, водата ще бъде максимално разредена. Според Международната агенция за атомна енергия това гарантира, че няма опасност за здравето на хората и за околната среда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.