1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Симеон Дянков: ДДС върху търговията със зърно няма да отпадне

Симеон Дянков: ДДС върху търговията със зърно няма да отпадне

Снимка:

Правителството е изпратило доклад до ЕК за промяната в облагането на сделките със зърно

"ДДС върху сделките със зърно няма да бъде премахнат, а ще се начислява като оборотен данък", съобщи пред БНР финансовият министър Симеон Дянков.

"Не премахване на ДДС, а така нареченото "обратно начисляване на ДДС", което най-общо значи, че няма вече ДДС верига, а на всеки етап - производство, търговия, вторична търговия и т.н., се начислява ДДС като един вид то става данък оборот",  заяви финансовият министър.    

Дянков уточни, че правителството е изпратило доклад до Европейската комисия за промяната в облагането на сделките със зърно и очаква разрешението за нея да бъде получено до два месеца. 

Преди време от Асоциацията на зърнопроизводителите поискаха да бъдат освободени да продават стоката си с ДДС, независимо дали сделката се прави вътре в страната или извън нея. Идеята беше мелничарите да начислят данъка, едва когато зърното се преработи на брашно. Мотивът им беше именно пресичането на схеми за източване на ДДС.

Мирослав Найденов заяви, че се взимат мерки да спре злоупотребата с пари от ДДС по два начина - чрез отпадане на данъка и чрез щателни проверки на бранша, след които всеки нарушител да бъде наказан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.