1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” отбелязва леко понижение

Средната цена на едро на брашно тип „500” отбелязва леко понижение

Най-ниски цени са регистрирани във Враца, а най-високи в София

По данни на ДКСБТ през периода 25 февруари – 4 март 2015 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

Средно за страната, цената на едро на брашното намалява с 1,2% в сравнение с предходния седмичен период, до 0,82 лв./кг. По области, търговията с брашно на тържищата е в ценовия диапазон от 0,66 лв./кг до 1,04 лв./кг, като най-ниски цени са регистрирани във Враца, а най-високи в София. В седем от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените в интервала от 1,3% до 7,8%, най-съществено в Смолян. Същевременно, в шест области се отчита поскъпване на брашното в границите от 1% (София) до 6% (Сливен).

През изтеклата седмица средната цена на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,01  лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,05 лв./кг.

В големите супермаркети предлагането на дребно на брашно се задържа в ценовия интервал от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и София). В област София се регистрира седмично покачване на цените с 1,9%, докато във Варна  продукта поевтинява с 5%.

По области, цените на брашното в по-малките магазини продължават да се движат в границите от 0,99 лв./кг във Варна и Пловдив до 1,15 лв./кг в Разград. Изменение на ценовите стойности спрямо предходния анализиран период се наблюдава единствено в Търговище – понижение с 2,9%.

Средно за страната, цените на брашното в ГТВ са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като в Пазарджик тази разлика достига до 0,18 лв./кг. В две области - Търговище и Шумен, предлагането на продукта в ДТО е на по-ниски цени от тези в ГТВ с по 0,04 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,19 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,23 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран във Враца - 0,38 лв./кг за ГТВ и 0,44 лв./кг за ДТО.

През изминалия м. февруари 2015 г. пазарът на брашно тип „500” в страната е сравнително спокоен. Към края на месеца средните цени на едро и на дребно на продукта се задържат на нивата отпреди един месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.