1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на бялата кристална захар за страната бележи лек спад

Средната цена на едро на бялата кристална захар за страната бележи лек спад

На тържищата в различните области се търгува в ценовия интервал от 1,15 лв./кг в Бургас до 1,69 лв./кг във Враца

 

През периода 27 април – 4 май 2016 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за страната бележи лек спад, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти се задържат на нивата от предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,15 лв./кг (Бургас) до 1,69 лв./кг (Враца). В осем области се регистрира седмично поевтиняване на продукта на едро с между 0,7% и 5,8% (Стара Загора), докато в други пет цените се покачват в рамките на 0,6 – 2,8% (Варна). В резултат, средната цена на едро за страната намалява с 0,7% на седмична база, до 1,42 лв./кг.

Предлагането на захарта в големите супермаркети е на цени от 1,42 лв./кг (Кърджали, Кюстендил и Стара Загора) до 1,75 лв./кг (Пазарджик), като седмична промяна се наблюдава само в две области – повишение с 1,2% в Пловдив и понижение с 3,4% в София. Това не се отразява на средната стойност за страната и тя се задържа на ниво от 1,55 лв./кг.

Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) се движат от 1,38 лв./кг (Смолян) до 1,79 лв./кг (Видин и Монтана). В областите Монтана и София се отчита поскъпване на продукта, съответно с 1,1% и 1,3% на седмична база, което не се отразява на средната цена за страната и тя остава 1,63 лв./кг.

Средно за страната, през наблюдавания период цените на захарта в ДТО са с 0,08 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава във Видин и Монтана – 0,23 лв./кг. В три области цените на захарта в по-малките магазини са с между 0,04 лв./кг (Търговище) и 0,25 лв./кг (Смолян) по-ниски спрямо тези в големите търговски вериги.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,13 лв./кг за ГТВ и 0,21 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава в Бургас – 0,35 лв./кг за големите супермаркети и 0,43 лв./кг за по-малките магазини. В областите Враца и Кърджали цените на дребно в ГТВ  са съответно с 0,13 лв./кг и 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в ДТО в Смолян, където продуктът се предлага на цена с 0,07 лв./кг под тази на едро в същата област.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.