1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на бялата кристална захар за страната се задържа на нивото от предходната седмица

Средната цена на едро на бялата кристална захар за страната се задържа на нивото от предходната седмица

По области, търговията на тържищата е в ценовия диапазон от 1,25 лв./кг в Бургас до 1,80 лв./кг във Враца

По данни на ДКСБТ през периода 22 февруари – 1 март 2017 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за страната се задържа на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват леки разнопосочни изменения.

По области, търговията със захар на тържищата е в широкия ценови диапазон от 1,25 лв./кг (Бургас) до 1,80 лв./кг (Враца). В четири от областните центрове се отчита седмично понижение на стойностите в рамките на 0,6% – 5,3% (Бургас), докато в други два – Благоевград и Стара Загора, захарта поскъпва съответно с 1,2% и 2,0%. Това не се отразява на средната цена на едро на захарта за страната и тя остава 1,57 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) захарта се предлага на цени от 1,54 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол) до 1,80 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и Пазарджик). Седмични ценови отклонения се отчитат в девет области, в границите от -4,9% до +4,4%. Средната цена на дребно на захарта в ГТВ за страната се понижава с 0,6% спрямо  предходната седмица, до 1,68 лв./кг.

При средната за страната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се отчита повишение с 0,6% на седмична база, до 1,82 лв./кг. Цените на продукта се движат в границите от 1,70 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 2,00 лв./кг. (Враца и Разград), като промяна на стойностите спрямо предходния седмичен период се отчита само в две области – повишение с 1,7% в Шумен и с 8,6% във Варна.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,14 лв./кг над тази в големите супермаркети, като маржът достига до 0,26 лв./кг в Русе. Изключение са областите Габрово, Ловеч, Плевен и Търговище, където цените на продукта в ДТО са с 0,02 лв./кг по-ниски спрямо тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,11 лв./кг за ГТВ и 0,25 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика за големите супермаркети се наблюдава в Пловдив – 0,36 лв./кг, а за по-малките магазини – в  Бургас – 0,52 лв./кг. В областите Русе, Сливен и Благоевград цените на дребно в ГТВ са съответно с 0,01 лв./кг, 0,02 лв./кг и 0,05 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.