1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Срив при търговията с пшеница отчитат от НАЗ

Срив при търговията с пшеница отчитат от НАЗ

Поради добрата реколта тази година Русия не наложи забрана върху експорта и това се отрази върху цените в региона

Въпреки добрата зърнена реколта и високото качество на хлебната пшеница земеделските производители са силно притеснени от спада на вътрешните цени, наблюдаван през последните два месеца. Това коментира пред Investor.bg Красимир Аврамов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Причина за ценовия обрат е конкуренцията от Украйна и Русия, които традиционно определят и международните цени на зърното в Черноморския регион.

Поради добрата реколта тази година Русия не наложи забрана върху експорта и това се отрази върху цените в региона, поясни Аврамов. Той допълни, че в момента руските и украински търговци печелят почти всички търгове за доставка на пшеница за Египет, като сделките франко пристанище се сключват за около 380 лв. на тон. Новата ситуация предизвика спад във вътрешните цени. Ако след жътвата сделките от нова реколта се сключваха по 350 лв. за тон, то сега хлебното зърно се изкупува от производител между 290 и 330 лв., поясни представителят на браншовия съюз.

Това рефлектира и върху износа на пшеницата от нова реколта, който по данни на асоциацията е едва 400 хил. т, което е с около 15% по-малко от същия период на миналата година. Аврамов оспори данните от пристанищата за засилен износ през август и септември, като обясни, че става въпрос за износ на миналогодишна реколта.

Сериозен срив се отчита и при търговията на слънчогледа, чиято жътва е пред приключване. Само преди месец търговията е започнала при 715 лв. за тон, докато в момента слънчогледовото семе се изкупува по 620 лв., като основната причина отново е конкуренцията от Украйна.

„Основният пазар на българската продукция е Турция, но заради вноса на нерафинирано слънчогледово масло от Украйна, износът от България почти спря и това се отрази на вътрешните цени“, поясни Красимир Аврамов. Поевтиняване е отчетено и при царевицата, където от 380 лв. за тон преди два месеца сега цените са паднали до 320 лв. Представители на бранша очакват пазарът да се нормализира в началото на следващата година, когато нормално цените нарастват.

Тази година реколтата от пшеница в страната надхвърли 4,2 млн. т, като увеличение се отбелязва и при добивите от слънчоглед. Докато през 2010 г. бяха прибрани малко над 1,3 млн. т маслодайно семе, до момента общият добив надхвърля 1,377 млн. т, съобщиха от министерството на земеделието и храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.