1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стабилни фючърсни сделки с пшеница на Острова след последните понижения

Стабилни фючърсни сделки с пшеница на Острова след последните понижения

Седмицата приключи на нива от 153,50 до 155 паунда за тон

Фючърсните сделки с пшеница се стабилизираха в края на предходната седмица след няколкодневен натиск в отговор на продажбите при покачващи се цени, предимно от страна на инвеститори, заели силни позиции.

В петък, 01 октомври, фючърсите с фуражна пшеница бяха на нива от 153,50 до 155 паунда за тон, след като някои опортюнисти се завърнаха на пазара.

Роля определено изигра и по-слабият паунд срещу еврото. По-рано през изминалата седмица засилващите се позиции на общоевропейската валута спрямо долара накараха цените в ЕС да изглеждат по-слабо конкурентни и това допълнително увеличи натиска. Новините от САЩ за по-големи от очакваните запаси с царевица, както и отчетите от жътвата в други страни също изиграха съществена роля.

Въпреки вероятните остри проблеми с посевите в Западна Австралия, други региони в страната се справят добре и според последните очаквания производството на пшеница ще е между 23 и 35 млн. тона, при 21 млн. т. за миналата година. Почти цялото количество, освен 7 млн. тона от жътвата в Австралия, ще бъде предназначено за износ.

Добивът в Обединеното кралство, според актуалния обзор на Националния съюз на фермерите (NFU), е пресметнат на около 14,8 млн. тона, малко по-слаб спрямо средния за последните 5 години (14,9 млн. тона).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.