1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световните цени на храните са се понижили с 1 процент през октомври

Световните цени на храните са се понижили с 1 процент през октомври

Спадът до голяма степен се дължи на по-ниските международни цени на зърнените и маслодайните култури

Световните цени на храните са се понижили с 1 процент през октомври след увеличението от 1.4 процента през септември, обяви днес Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от световните агенции.

"Спадът до голяма степен се дължи на по-ниските международни цени на зърнените и маслодайните култури, които са неутрализирали, та и отгоре, поскъпването на млечните продукти и захарта", се посочва в съобщение на ФАО, цитирано от ДПА.

Индексът на организацията, проследяващ месечните ценови колебания при кошница от световни хранителни суровини, се е понижил до 213 пункта.

ФАО представи и полугодишния си доклад, според който управлението на хранителните пазари се е подобрило в световен мащаб, намалявайки риска от покачване на цените на храните до върхове, каквито достигнаха през 2007-2008 и 2009-2010 година и по този начин попречиха на усилията за ограничаване на глада по света.

Според ФАО, тенденцията на понижаване на цените ще означава, че разходите за внос на храни по света за 2012 година ще възлязат на 1.14 трилиона долара, което е с 10 процента под максимума от 2011 година, посочват ДПА и АП. Производството на ориз и захар се очаква да нарасне до нови рекорди, докато добивът на зърнени култури вероятно ще спадне с 2.7 процента спрямо 2011 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.